Når kan man skifte til vinterdekk. Vet du når det er lov å legge om til piggdekk? 2019-11-13

Vet du når det er lov å legge om til piggdekk?

når kan man skifte til vinterdekk

Disse kan du i utgangspunktet kjøre med hele året, selv om det frarådes fordi disse dekkene har langt dårligere egenskaper på sommeren, kontra vinteren. Verken piggdekk eller vinterdekk er påbudt i Norge, men du må ha dekk som er tilpasset føret du kjører på. De må derfor kombineres med individuelle vurderinger, samt en god porsjon klokskap og sunn fornuft. . Dersom man går ut fra cirka 15 000 kilometer kjøring i året, bør dekkene holde i cirka tre sesonger. Mønsterdybden kan være grei, men likevel kan gummien være hard og slitt og ha dårlig veggrep. Offisiell dato for å kunne skifte til piggdekk i Midt-Norge er 31.

Next

Her er reglene for når du kan skifte til vinterdekk

når kan man skifte til vinterdekk

Det er også forskjell på hvor i landet du bor når det kommer til piggdekk. For bileierne betyr høsten at det er tid for få på vinterdekkene igjen. Hensynet til trafikksikkerheten vil være den avgjørende faktoren i det enkelte tilfellet. Det er tydelig at mange er usikre her, og frykter de kan få bot hvis de skifter dekk for tidlig. Ikke ta sjansen Med andre ord: Det er forholdene på veiene som teller, ikke kalenderen.

Next

Skifte dekk eller vente? Dette sier politiet

når kan man skifte til vinterdekk

Den første snøen har allerede falt i fjellområdene flere deler av landet — og mange har startet dagen med å skrape is av rutene. Vegforholdene er så forskjellig som det går an for tiden - blant annet fra nord til sør og fra by til fjell. Hvis ikke kan du i verste fall miste hjulet under kjøring. Da kan det også oppstå farlige situasjoner. Det anbefales å investere i momentnøkkel eller momentstav. Det er en frykt som er temmelig ubegrunnet, sier Brooms bilekspert Benny Christensen. Nå går de nemlig ut med en klar melding på sin : Reglene for bruk av dekk, samt dekkskifte er relativt klare, men reglene er utgangspunkter.

Next

Når kan jeg skifte til vinterdekk?

når kan man skifte til vinterdekk

Er det våt veibane og mildt er bremselengden og veigrepet vesentlig dårligere med vinterdekk enn med sommerdekk, sier Han understreker at det er bilførerens ansvar å til enhver tid sørge for at bilen er godt nok sikret mot å miste veigrepet. Det er hensynet til best mulig trafikksikkerhet som må være avgjørende. Piggfrie vinterdekk er det derimot ingen regler for. Det første snøfallet kommer ofte brått på mange. Et fast spørsmål i denne sammenhengen er dette: Når skal man egentlig legge om til vinterdekk? Å bruke sommerdekk når det er is eller snø på veien er helt uforsvarlig og kan få livsfarlige konsekvenser. For resten av landet er det 1. Lovens krav er imidlertid tydelige på at kjøretøy ikke må brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veggrep i forhold til føret — om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, eller kjetting.

Next

Når kan jeg skifte til vinterdekk?

når kan man skifte til vinterdekk

For Nordland, Troms og Finnmark er perioden utvidet, og gjelder fra og med 1. Varigheten på et dekk er avhengig av hvor langt du kjører og hvordan du kjører. Da må bilen stå, sier Benny. Les også: Denne saken ble først publisert i. Brooms bilekspert har en klar anbefaling til de som måtte være i tvil: — Ja.

Next

Her er reglene for når du kan skifte til vinterdekk

når kan man skifte til vinterdekk

Vinterdekkets verste fiende - Varmegrader er vinterdekkenes verste fiende. Forskriften om bruk av kjøretøy sier at « kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende». Og har man ikke lagt om til vinterdekk da, skal man absolutt ikke ta noen sjanser. Her er regelen både klar, og litt uklar. For Sør— og Midt Norge må ikke piggdekk eller kjettinger brukes i perioden fra og med første mandag etter 2.

Next

Vet du når det er lov å legge om til piggdekk?

når kan man skifte til vinterdekk

Det går med andre ord ikke an å gi presise og konkrete råd eller veiledning til alle på en gang. Før det skal du etter forskriften ikke kjøre med piggdekk. Dette varierer fra bil til bil, men ligger ofte i området 90-120 Nm. De 3 eller 4 siste sifrene fortellere når dekket er produsert uke og år. Dessverre ser vi hvert år at mange venter for lenge.

Next

Vet du når det er lov å legge om til piggdekk?

når kan man skifte til vinterdekk

Da lærer man hvordan det gjøres, og slipper å stå hjelpløs langs veien dersom man punkterer. Har du piggdekk, kan du legge om fra 16. . . .

Next